ZUID_Upkot Kaai 004Web

Vergulde bekroning

Opdracht

Bouwen een studentenhuis met waterzicht

ZUID_Upkot Kaai 003Web

Het project is gelegen aan het water te Gent, in de Rabotwijk, vlakbij meerdere onderwijsinstellingen. Het terrein maakt deel uit van een gesloten gevelrij aan de Brugsevaart, met hoofdzakelijk rijwoningen van twee à drie bouwlagen en enkele industriële panden om wille van de ligging aan het kanaal. De site was volledig volgebouwd met magazijnen. Deze gebouwen worden integraal gesloopt en vervangen door een nieuw volume, opgesteld aan de straatzijde en uitkijkend over het water.
Het bouwblok wordt zo ontpit waardoor er plaats ontstaat voor een tuin, een groene oase met zuurstof voor de buurt.

ZUID_Zuid Unadjustednonraw Thumb 103A4
ZUID_Zuid Unadjustednonraw Thumb 1039D
ZUID_ Zuid Unadjustednonraw Thumb 10396
ZUID_Upkot Kaai 006Web

Met het nieuwe volume wordt de gevelrij opnieuw gesloten. De toegang bevindt zich in de onderdoorgang die zicht biedt op de ruime tuin met hoogstammige bomen. In deze tuin is ook de riante fietsenberging voorzien. Bovenop het hoofdvolume dat het gabarit over neemt van de buren, wordt een teruggetrokken topverdieping geplaatst die door zijn speelse vorm en materialiteit afwijkt van het onderliggend bouwvolume.
Deze gouden kroon is van ver zichtbaar.

ZUID_Unadjustednonraw Thumb 103A6
ZUID_Upkot Kaai 003Web
ZUID_ Unadjustednonraw Thumb 103F5
ZUID_a154_thumb 10412

De gevelindeling herneemt de kenmerkende, verticale ritmiek van de 19de-eeuwse gordel, zij het met een speelsere afwisseling van ramen en gesloten geveldelen in de voorgevel en een toenemende openheid naar de inkom toe. Qua materialiteit wordt gewerkt met een zuiver wit hoofdvolume, gelijmd uit witte, langwerpige stenen, in contrast met de gouden topverdieping. Een aantal gouden raamomkaderingen, alsook de goudkleurige detaillering van entree en hekwerk, breken de lengte van de gevel en accentueren de plaats van de inkom.

ZUID_Upkot Kaai 029Web
ZUID_ Unadjustednonraw Thumb 10397
ZUID_Zuid Unadjustednonraw Thumb 10398
ZUID_Zuid Unadjustednonraw Thumb 103Ab

Het studentencomplex is dusdanig geconcipieerd dat de leefruimtes geconcentreerd zijn aan de zijde van de inkom, waar de gevel een grotere openheid krijgt. Deze gemeenschappelijke ruimtes kijken met hun grote ramen uit op het water. Elke verdieping heeft zijn eigen leefkeuken en gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. In de teruggetrokken topverdieping worden studio’s ondergebracht, waarvan de voordeuren uitgeven op de buitengaanderij die ook dienst doet als terras.

ZUID_ Zuid Unadjustednonraw Thumb 103Fa
ZUID_Upkot Kaai 079Web

Het interieur herneemt het coloriet en vormentaal van de architectuur

ZUID_Zuid Unadjustednonraw Thumb 103Af
ZUID_ Zuid Unadjustednonraw Thumb 103D3

Projectgegevens

Opdracht

nieuwbouw van studentenhuisvesting

Opdrachtgever

Upgrade Estate

Architectuur

a154 architecten

Interieur

Upgrade Estate

Stabiliteit

Studiebureau Riessauw

Technieken

Upgrade Estate

Oppervlakte

2320 m2

Oplevering

2018

Fotografie

Luc Roymans