ICARUS_Icarus Abc547

(On)zichtbare overgang naar de duinen

Opdracht

Een nieuwe surf- en kiteclub op het strand

ICARUS_P1259 Surfclub Zeebrugge Zicht 01 2016 06 16 Edited 1
ICARUS_Abc547 Small

Het houten, L-vormig gebouw bestaat uit twee delen: een deel met plat dak, haaks op de zee, dat het eet- en drankgedeelte bevat, een ander deel met licht oplopend, hellend dak dak dat het bergingsgedeelte met bijhorende kleedruimtes herbergt.

Het technisch gedeelte heeft een hellend dak zodat voldoende vrije hoogte ontstaat om longboards en SUP's verticaal te stockeren. Op het uiteinde is de uitkijkpost voorzien op de eerste verdieping. Van hieruit worden sporters in nood gemonitord, Bovendien wordt dit licht, naar de duinen oplopend hellend dak begroeid met duinvegetatie zodat, vanop de zeedijk, het gebouw onzichtbaar opgaat in de achterliggende duinen.

Boven de kleedkamers en verbruiksruimte wordt een plat dak voorzien waardoor het zicht op de zee vanaf de zeedijk gevrijwaard blijft.

ICARUS_Icarus Crs002
ICARUS_Crs284 Small
ICARUS_Crs224 Small
ICARUS_P1259 Surfclub Zeebrugge Zicht 02 2016 06 16 Edited 1

De westelijke gevel is opgevat als massieve gevel zonder lichten en zichten. Ook de zuidelijke gevel gelegen aan de zeedijk is een massieve, gesloten gevel. In deze gevel worden wel openingen voorzien om licht binnen te laten in de berging. Deze openingen worden voorzien van aluminium lamellen om de massiviteit van de gevel te bewaren. De noordelijke en oostelijke gevel hebben een meer open karakter, voornamelijk ter hoogte van de verbruiksruimte.

ICARUS_Abc643 Small
ICARUS_Icarus Crs035
ICARUS_Crs344 Small
ICARUS_Crs151 Small

De verbruiksruimte wordt volledig van beglazing voorzien om maximaal zicht op het strand, duinen en zee te geven.
De verbruiksruimte wordt omsloten door een terras met betonnen borstwering. Deze borstwering wordt voorzien van beglazing om het terras te beschutten tegen wind en opvliegend zand.

Om de nieuwe surfclub maximaal te integreren in de omgeving wordt gekozen voor een houten gevelsysteem. Waar nodig worden aluminium lamellen voor openingen geplaatst.

ICARUS_Crs060 Small

Projectgegevens

Opdracht

Nieuwbouw van een surfclub

Opdrachtgever

BVBA Icarus

Architectuur

a154 architecten

Interieur

a154 architecten

Stabiliteit

Ingenieursbureau Fraeye&partners

Oppervlakte

667 m² incl. terras

Visualisatie

Polygon

Fotografie

Tim Van de Velde