Kannunik Gatekannunik 187 Small

Studenten wonen boven een supermarkt

Concept

Het gebouw bevindt zich op de hoek van de Kanunnikstraat en Kortrijksepoortstraat te Gent, op een boogscheut van het centrum van Gent.

Kannunik Gatekannunik 181 Small

Het programma bestaat uit studentenhuisvestiging, gecombineerd met een gelijkvloers voor commerciële functie als handel of horeca.

Het commercieel gelijkvloers neemt behalve een aantal technische ruimtes, het volledige gelijkvloers in.

De voorgevel wordt wat teruggetrokken t.o.v. de straatzijde, zodat er een overdekte inkom ontstaat die ruimte geeft aan het openbaar domein. Aan deze inkom kan ook fietsenstalling worden voorzien voor het clienteel.

De studentenhuisvestiging functioneert onafhankelijk van het gelijkvloers. De toegang bevindt zich ter hoogte van de Kanunnikstraat en geeft toegang tot het gebouw, evenals de achterliggende fietsenstalling.

Er zijn 75 kamers voorzien, met bijhorend sanitair en leefkeukens.

Kannunik Gatekannunik 188 Small

De Kanunnikstraat helt af naar een bocht in de Kortrijksepoortstraat, wat het gebouw een zichtbepalende positie geeft in beide straten. Om de hoek te accentueren zijn er op de kop uitkragende terrassen voorzien, die per verdieping variëren in breedte en diepte en zo dynamiek geven aan de hoek. Aan de Kanunnikstraat zijn er gezien de helling van het terrein beperkingen aan de gevel, maar aan de Kortrijksepoortstraat wordt deze zoveel mogelijk opengewerkt, zodat de connectie met het openbaar domein gemaximaliseerd wordt.

Kannunik Gatekannunik 179 Small
Img 0636

De half ingegraven gelijkvloerse verdieping is voorzien als commerciële ruimte, met toegang via de Kortrijksepoortstraat.
De studentenhuisvestiging is toegangelijk via de Kanunnikstraat en kan volledig onafhankelijk van het gelijkvloers functioneren.

De Kanunnikstraat helt nagenoeg een volledige bouwlaag af naar de Kortrijksepoortstraat.

Het volume is zodanig opgevat dat het zowel aan de Kortijksepoortstraat als bovenaan de Kanunnikstraat aansluit op de nabijgelegen gebouwen.

Kannunik Gatekannunik 182 Small
KANN_ Upgrade Gateu Overzichtsfoto Final
KANN_ maquette
KANN_Upgrade Gateu Kortrijksepoortstraat Final Verkleind

De gevel wordt opgetrokken in 2 materialen: pleisterwerk in betonlook voor de uitkragende gevelbanden, houten latwerk voor de gevel. Accenten worden gelegd in de messing afwerking van het schrijnwerk en de borstwering.

KANN_Upgrade Gateu Binnengebied Final Verkleind
Kannunik Gatekannunik 180 Small
KANN_Upgrade Gateu Terras Final Verkleind
Kannunik Gatekannunik 186 Small
KANN_ Upgrade Gateu Kannunikstraat Final

Projectgegevens

Opdracht

Nieuwbouw van studentenhuisvesting met commercieel gelijkvloers

Opdrachtgever

Upgrade Estate

Architect

a154 architecten

Interieur

Upgrade Estate

Stabiliteit

Studiebureau Riessauw

Technieken

Upgrade Estate

Oppervakte

2320 m2

Oplevering

2019

Visualisatie

Make Me