A154 speurder A

Speurder

Vlakbij de parkeertoren in Ledeberg, waar voorheen interieurzaak Speurder gevestigd was, komt een nieuw bouwproject met studentenkamers, twee woningen en commerciële ruimte.

A154 speurder A

De locatie bevindt zich vlakbij het centrum van deelgemeente Ledeberg, langs de toegangsweg naar het centrum van de stad. Het nieuwe bouwvolume beslaat opnieuw de volledige footprint. Het hoekperceel is een belangrijke zichtlocatie waar verschillende woonkorrels samenkomen en het stedelijke weefsel een meer openbaar karakter krijgt richting het Ledebergplein.
Het gebouw combineert drie verschillende functies die verenigbaar zijn met de ligging en de positionering van het volume langs verschillende invalswegen vanuit het stedelijk weefsel.


Langsheen de Hundelgemsesteenweg sluit de kroonlijst aan op die van het naastgelegen appartementsgebouw. Naar het rondpunt toe wordt een extra bouwlaag toegevoegd, waardoor de kop van het gebouw extra benadrukt wordt. De kop van het gebouw presenteert zich langs het rondpunt naast de parkeertoren en de hogere meergezinswoningen aan de overzijde. Aan de zijde van de Binnenweg, een kleinere schaligere woonbuurt, wordt een lagere kroonlijst met drie bouwlagen uitgewerkt die past bij het woonweefsel in de achterliggende buurt.A154 speurder B
A154 speurder C

Het programma van het nieuwe volume werd afgestemd op z'n stedelijke context met diverse woonkorrels. Het programma voorziet in twee ééngezinswoningen een commerciële plint en een grootschalige studentenhuisvestiging. Aan de Binnenweg sluit het bouwvolume aan bij de aangrenzende eengezinswoningen van de woonwijk, terwijl de commerciële functie ingepland is aan het rondpunt en de steenweg, gezien de zichtlocatie. Op de bovenliggende verdiepingen bevinden zich de studentenunits.


De hoofdtoegang van het gebouw bevindt zich aan het rondpunt, in de nabijheid van de tram, het stadscentrum en Ledebergplein met talrijke winkels en voorzieningen. Een secundaire uitgang en fietsenstalling zijn aan de steenwegzijde naast de buur ingepland om de commerciële plint ononderbroken te laten doorlopen. Dit versterkt het commerciële karakter op de begane grond en vergroot de zichtbaarheid van de handelsruimte.

Zowel de toegangen tot de studentenkamers, de commerciële ruimte, en de faciliteiten zijn gesitueerd aan de zijde van het rondpunt en de steenweg. Het gesloten en ingetogen karakter van de binnenweg met ééngezinswoningen wordt hierdoor beschermd en ontheven van de nabijheid en drukte van het rondpunt en de daarmee gepaard gaande verkeersstromen.

Projectgegevens

Opdracht

Gemengd project met grootschalige studentenhuisveisting, een commerciële plint en twee eengezinswoningen

Opdrachtgever

SIO DEVELOPMENT nv

Architectuur

a154 architecten

Oppervlakte

3513,79 m²

Projectfase

aanbesteding

Visualisatie

a154 architecten