A154 Deinze Ext 1 Final jpg

Herontwikkeling van het voormalig stadhuis

wedstrijdontwerp voor de herwikkeling van de site van het oud stadhuis Deinze

A154 Deinze Ext 3 Final

Het projectgebied bevindt zich in de historische kern van de stad Deinze. De site bevindt zich naast de Markt, die door de eeuwen heen altijd een belangrijke as is geweest voor de stad naar de Leie.

Het ontwerp voorziet in een woonontwikkeling met gemengde functies en een publieke plint met een groene en publieke binnentuin. Het ontwerp is geënt op de golvende meanders in het Deinse landschap. Zowel op de begane grond als op de daktuin leiden golvende paden zoals meanders de gebruikers doorheen de site. Het beeld van de oude meander komt tot uiting in het uitgewerkte groenplan en vormt een knipoog naar de ontstaansgeschiedenis van Deinze. Diverse zitplekken geven gelegenheid tot ontspanning en ontmoeting.

Schermafbeelding 2023 10 10 om 19 55 30
A154 Deinze Ext 3 Final
A154 Deinze Ext 4 Final

De omliggende straten van de projectsite worden mee in het bad van het vernieuwingsproject getrokken.
Zo zal zowel de hoek van de Gentpoortstraat / Markt, als hoeken Kaaistraat/Gentpoortstraat/binnengebied worden door de positionering van de nieuwe volumes opengetrokken. Dit creëert nieuwe (door)zichten en connecties in het stedelijk weefsel. De gaanderij rondom het gebouw trekt zich van het binnengebied, over de Markt en naar de Gentpoortstraat door en vormt ook architecturaal een belangrijk uitgangspunt van de gevel.

De doorwaadbaarheid van het groen binnengebied vormt een verbindende factor de onderlinge weefsels. De beplanting met groen massieven kleedt de ruimtes in en houdt de wind en ongewenste inkijk tegen. Op het gelijkvloers worden de terrassen afgeschermd door middel van een mini urban forest, dit is een combinatie van struiken en middelhoge beplanting. We werken met spelaanleidingen, zoals stapstenen en zitbanken. Zo wordt de binnentuin ook voor kinderen een fijne doorsteek wanneer ze zich via de Markt naar de school in de Kaaistraat begeven. Voor de stapstenen gaan we op zoek naar recuperatie tegels of balken van de afbraak. Deze spelprikkels worden dan voldoende ver van de terrassen geplaatst om een minimale verstoring te veroorzaken.

A154 Deinze Ext 2 Final
A154 Deinze Ext 6 Final jpg
A154 Deinze Ext 1 Final jpg
A154 Deinze Ext 9 Final


De bestaande omgeving rond het projectgebied is sterk verhard. Het doel is daarom om de site zo groen mogelijk in te richten, zowel het binnengebied als het straatbeeld. Het ontwerp betrekt ook de omliggende straten en gaat daarbij tot buiten de grenzen van de opdracht. Hiermee wil de ontwerper een signaal geven dat er ook in de straat verbetering mogelijk is. Dit op het vlak van verkeersveiligheid en ontharding.

Het ingetekende voorstel voor de Gentpoort- en Kaaistraat zijn indicatief en willen louter de stad Deinze inspireren en motiveren om in te zetten op klimaatstraten, ontharding en het uitbreiden van het blauw-groen netwerk. Een dergelijke uitbreiding betekent ook dat dit project niet als een oase in een woestijn staat, maar wel dat er één uitgestrekte oase gecreëerd wordt.

A154 Deinze Ext 5 Final jpg
A154 Deinze Ext 8 Final jpg

Projectgegevens

Opdracht

wedstrijdontwerp in het kader van een Open Oproep – niet weerhouden

Opdrachtgever

zabra / vandenbussche /corabo

Architectuur

a154 architecten

Samenwerking

askoten / Davy van Laere

Oppervlakte

6926 m²

Projectfase

PPS - wedstrijdontwerp in het kader van een Open Oproep – niet weerhouden

Visualisatie