A154 Coupl Voie 003

Wonen tussen de heuvels van de Vlaamse Ardennen

De site is gelegen in de Coupl’Voie in Ronse. Het betreft een gedeelte van een vroegere industriële site die strekte van de Coupl’Voie tot de naastgelegen Oswald Ponnettestraat. De parkeerbehoefte wordt opgevangen op eigen terrein d.m.v. een ondergrondse parkeergarage met gemeenschappelijke fietsenstallingen.

A154 Coupl Voie 012
A154 Coupl Voie 004


De meergezinswoning is uitgewerkt als één losstaand volume met drie bouwlagen en een teruggetrokken dakverdieping. Zo wordt een volume bekomen dat qua korrel vergelijkbaar is met de omliggende meergezinswoningen.

A154 Coupl Voie 001 verticaal
Coupl Voie A154 Beeld3

Door de articulatie van de gelijkvloerse verdieping als sokkel in vormentaal en materiaalgebruik, en door de introductie van een verticale geleding door de ritmische gevelopeningen, evenals een afzonderlijke materialisatie van de dakverdieping, wordt de schaal van het gebouw echter gebroken. Zo ontstaat een architectuur die werkt op schaal van de tegenoverliggende eengezinswoningen.

A154 Coupl Voie 003
A154 Coupl Voie 006
Coupl Voie A154 Beeld 9
A154 Coupl Voie 005

Het gebouw herbergt een mix van één- en tweeslaapkamerappartementen geclusterd rond drie circulatiekernen. Het merendeel van de appartementen zijn doorzonners, met slaapkamers die uitgeven op de noordgerichte tuinzone en de leefruimtes aan de zuidgerichte straatkant. Door het voorzien van private terrassen aan de straatzijde ontstaat een levendige gevel en wordt de lengte van het gebouw gebroken.

Coupl Voie A154 Beeld 6

Projectgegevens

Opdracht

Meergezinswoning met 25 wooneenheden en een ondergrondse parking

Opdrachtgever

IMMOGRA

Architectuur

a154 architecten

Oppervlakte

3350 m2

Oplevering

2021

Visualisatie

Polygon

Fotografie

Vandersanden