A154 Blue line storage

Blue line

De firma Dematra breidt zijn logistieke capactieit uit met enerzijds een nieuw logistiek magazijn en anderzijds een automated warehouse. De projectsite is gelegen in industriezone De Prijkels, langs de E17 in Deinze

A154 Dematra 05

De grillige vorm van het perceel vraagt een doordachte aanpak en studie naar efficient ruimtegebruik en goede circulatie op de site. Het gebouw wordt opgedeeld in 4 delen. Enerzijds een stapelmagazijn van 9000m2, anderzijds een automatic warehouse van 46m hoog met bijna 80 000 palletplaatsen; beide vergezeld van een voorbouw met 4 bouwlagen met als functie het laden en lossen van goederen en vallue added logistics.

A154 Dematra 06

Aan de ingang van het perceel voorziet het ontwerp in een volume dat naar voor komt in het gevelvlak. Het wordt geaccentueerd door gebruik te maken van een verschillend gevelmateriaal en een verticale integratie van de raampartijen, ten aanzien van het horizontalisme die de bouwen met zich meebrengen. Dit volume fungeert als inkom en groepeert faciliteiten zoals toilet, kleedruimtes, lockers en refter samen met de aanmeldruimte voor chauffers.

Het volledige gebouw bevindt zich op een sokkel van 1m20 boven het referentiepunt van de straat. Dit bevordert de snelheid in laden en lossen en zo kunnen we ook het terreinniveau gelijk houden met het peil van de straat en bekomen we een makkelijkere circulatie. Ook binnen het gebouw blijft de vloerpas van het gelijkvloers op die manier over de totale oppervlakte gelijk, wat toegankelijkheid en circulatie bevorderd. Het hierdoor verkregen extra volume wordt optimaal benut door het plaatsen van de buffertanks voor het sprinklersysteem onder de vloerplaat.

A154 Dematra 04
A154 Dematra 03
A154 dematra werfupdate 2
A154 dematra werfupdate 3
A154 Dematra 54

Het materiaalgebruik stemt overeen met de eerder opgetrokken gebouwen van Dematra NV. De voorbouwen worden afgewerkt met betonpanelen in een neutrale grijze kleur. Daarachter ontspruiten de grote volumes, opgetrokken in witte sandwichpanelen, geaccentueerd met de kenmerkende blauwe accentlijnen van het bedrijf. Het inkomgedeelte met indrukwekkende traphal wordt afgewerkt met witte betonpanelen, dit zorgt binnenin voor een harmonieus geheel en een vlotte leesbaarheid van het gebouw.

Met dank aan alle bouwpartners wordt het project uitgevoerd aan de hand van een BIM model met een LOD van 400. Dit zorgt voor een vlot verloop en de werf en zorgt er voor dat de bouwheer op een duurzame manier zijn gebouw kan beheren. ’property management.

Ezgif com gif maker 7
A15 dematra werfupdate 1
A154 Blue line storage
A154 dematra 10
A154 Dematra 14

Projectgegevens

Opdracht

Bouw van een logistieke site met magazijn en automated warehouse

Opdrachtgever

Blue Line Storage BV

Architectuur

a154 architecten

Stabiliteit

Studieburau Establis

Technieken

Studiebureau Ingenium

EPB

TVH

Automatisatie

Stow Robotics

Algemene aanneming

Aalheembouw nv

Oppervlakte Fase 1

9028 m2

Oppervlakte Fase 2

10560 m2

Capaciteit fase 1

18.000

Capaciteit fase 2

80.000 palletten

Projectfase

uitvoering

Visualisatie

a154 architecten

Fotografie

werfupdate